A Kárpátok őre

Szoborrekonstrukció. Az eredeti szobrot 1914-ben készítette Szeszák Ferenc szobrászművész, Kolozsvárott. A szobor azonban 1919-ben megsemmisült. Újra felállítására 2001-ben a Kormány, a Történelmi Igazságtételi Bizottság, illetve civil szervezetek összefogásában történő kezdeményezés eredményeként, eredeti méretben és az eredetivel megegyező  kocsányos tölgyből került sor, 2,65 cm magasságban.

 

Érdekessége, hogy miután a megrendelők ragaszkodtak az eredeti suba mintához, és az a megmaradt fotón nem volt jól látható, azonosítás céljából Erdélyben kutatást eszközöltem.


A Kárpátok őre intézményt István király alapította, és a székelység a határőrizetért cserébe autonómiát kapott. A székely családok férfitagjai közül sokan ottvesztek a Kárpátok bércein, a számos betörési kísérlet során az évszázadok folyamán. Emlékükre állították a szobrot.


A rekonstrukció idején Kolozsvárott a politikai helyzet nem tette lehetővé a szobor újbóli felállítását, ezért Magyarországon, hegyvidéki környezetben, turisták által gyakran látogatott helyen, Szilvásváradon a Szalajka–völgyben került felállításra.